Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Σχετικά με την δημόσια διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ),για την προστασία του Υμηττού.

 

Με αφορμή την ανάρτηση για διαβούλευση (λήγει στις 15 Αυγούστου) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τον Υμηττό πραγματοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου συνάντηση της Διαδημοτικής Επιτροπής για την Προστασία του Υμηττού στην οποία συμμετείχαν συλλογικότητες και δημοτικές κινήσεις από δήμους που βρίσκονται στα όρια του βουνού (Αγία Παρασκευή, Χολαργός-Παπάγου, Βύρωνα, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη-Ελληνικό, Γλυφάδα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη κ.α) και αποφασίστηκε να κατατεθεί στη διαβούλευση ένα κοινό κείμενο και παράλληλα οι τοπικές συλλογικότητες να βγάλουν και δικά  τους κείμενα, εάν το κρίνουν αναγκαίο.

Η Ανακοίνωση

“Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού”

Η αλήθεια για το σχέδιο Χατζηδάκη για το νέο Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Υμηττού

Μετά από επτά χρόνια σκανδαλωδών καθυστερήσεων όλων των κυβερνήσεων (από το 2013 που κατατέθηκαν οι προσφυγές ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) του 2011 στο ΣτΕ μέχρι σήμερα) για την εκπόνηση ενός νέου Π.Δ. ουσιαστικής προστασίας για τον Υμηττό, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το νέο Π.Δ., που δημοσιεύτηκε στις 16/07/2020, προκειμένου να «τεκμηριώσει» το θετικό των προτάσεων της, καταφεύγει στη «δημιουργική λογιστική» και τη «δημιουργική ασάφεια» παρουσιάζοντας συγκριτικά στοιχεία με το Π.Δ. του 1978, δηλαδή πριν από 42 χρόνια, και παραβλέποντας τα θετικά στοιχεία του Π.Δ. του 2011.

Αναλυτικά :

Ζώνες «προστασίας»

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε στις 16/07/2020 : «Εξασφαλίζουμε περισσότερο πράσινο για τους Αθηναίους σε σχέση με το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα, με τον ορισμό νέων ζωνών προστασίας για τον Υμηττό. Συγκεκριμένα, αυξάνουμε τη ζώνη υψηλής προστασίας κατά 1.240 στρέμματα».

Προκειμένου να εμφανίσει αύξηση της έκτασης της «ζώνης υψηλής προστασίας» - εκεί που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τέτοια - απέφυγε να πει ότι κάνει τη σύγκριση με το Π.Δ. του 1978.

Η πραγματικότητα είναι ότι η συνολική έκταση της Α’ ζώνης υψηλής προστασίας του νέου Π.Δ. είναι 91.500 στρέμματα, και είναι μικρότερη κατά 1.500 στρέμματα σε σχέση με το Π.Δ. του 2011 (93.000 στρέμματα).

Προτείνεται από τη μελέτη η μετονομασία της «Α’ ζώνης απόλυτης προστασίας της φύσης και των μνημείων» σε «Ζώνη υψηλής προστασίας της φύσης και των μνημείων» επειδή δημιουργείται «σύγχυση…!!!» με την περιβαλλοντική νομοθεσία…!!!

Καταρχήν, ο προτεινόμενος όρος «Ζώνη υψηλής προστασίας της φύσης και των μνημείων» δεν υφίσταται ούτε στο Π.Δ. 59 / 2018 – «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», ούτε στο άρθρο 46 – «Χαρακτηρισμοί και ζώνες προστασίας περιοχών» στον πρόσφατο νόμο 4685 / 2020. Είναι προφανές ότι με την επίκληση της δήθεν «σύγχυσης…!!!» επιχειρείται η χρήση του ασαφούς όρου «ζώνη υψηλής προστασίας», που δεν υπάρχει στα δύο νομικά κείμενα, προκειμένου να θολώσουν τα νερά προστασίας της Α’ Ζώνης και να παρακαμφθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, παλαιότερες και μελλοντικές.

Θα έπρεπε μάλιστα η ΣΜΠΕ να εισηγείται την εκπόνηση και έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που προβλέπεται από το άρθρο 47 του πρόσφατα ψηφισμένου Νόμου 4685/2020, αντί να επικαλείται (παρ. 7.1.2.1 της μελέτης) την έλλειψή της, προκειμένου να τεκμηριώσει τη χρήση του ασαφούς όρου «ζώνη υψηλής προστασίας».

Προτείνεται επίσης από τη ΣΜΠΕ η ένταξη της χρήσης της μελισσοκομίας στην Α΄ Ζώνη ως παραδοσιακή. Όμως, το κάπνισμα των κυψελών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον Υμηττό. Είναι πολύ εύκολο να διαπιστωθεί, ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η ειδική διάταξη υπ’ αριθ. 9 (άρθρο 9) που έχει εκδώσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία (http://www.firesecurity.gr/pyr9.htm), στην πράξη δεν εφαρμόζονται από τους μελισσοκόμους. Η εγγύτητα δε με τον αστικό ιστό και το γεγονός ότι γύρω από τον Υμηττό ζουν 1,2 εκατομμύριο πολίτες, συνεπάγεται επέκταση / αύξηση της χρήσης.

Παρότι, σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ, η Α’ Ζώνη υποδιαιρείται σε Ζώνη Α1 και Ζώνη Α2, κατά ανεξήγητο και μη προσήκοντα τρόπο στον συγκεντρωτικό πίνακα με τα στοιχεία έκτασης των ζωνών που προτείνονται από τη ΣΜΠΕ, απουσιάζει η Ζώνη Α2 (γεωργικής χρήσης) και η συνολική έκτασή της. Εμφανίζεται ως ενιαία ζώνη με τη Ζώνη Α1, ενώ δεν έχουν ίδιο καθεστώς προστασίας.

Αθροίζοντας τις προτεινόμενες από τη ΣΜΠΕ παρεμβάσεις (4.2, 6.3, 8.2, 8.3, 9.7, 9.10 & 9.13) προκύπτει ότι η συνολική έκταση που μεταφέρεται από την Α’ Ζώνη στην Ζώνη Α2 (γεωργική χρήση) είναι 10.529,46 στρέμματα. Συνεπώς η διαφορά με το Π.Δ. του 2011 είναι 12.029,46 στρέμματα λιγότερα και είναι σαφές ότι προωθείται σοβαρή συρρίκνωση της Α’ Ζώνης απόλυτης προστασίας, σε πλήρη αντίθεση με ότι «διαφημίζεται…».

Σημειωτέον ότι στη μελέτη αναφέρεται πως κάποια τμήματα της προτεινόμενης Ζώνης Α2 (γεωργική χρήση) είναι χαρακτηρισμένα δασικά, για κάποια τμήματα τα στοιχεία είναι ελλιπή και για κάποια άλλα δεν έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες και δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο δασικός χαρακτήρας τους.

Σημειωτέον επίσης, ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκτάσεων που εντάσσονται στην Α2 Ζώνη (γεωργική χρήση), βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του Υμηττού, που συνορεύει με την πεδιάδα των Μεσογείων (έκτασης 140.000 στρεμμάτων) και συνεπώς δεν υφίσταται έλλειψη γεωργικής γης. Αντιθέτως το ενδιαφέρον για τη γεωργία συνεχώς φθίνει στην περιοχή και σημαντικές εκτάσεις παραμένουν ακαλλιέργητες.

Εδώ και 45 τουλάχιστον χρόνια, έχουν γίνει εκτεταμένες καταπατήσεις δημόσιων-δασικών εκτάσεων στις παρυφές του Υμηττού, οι οποίες δεν έχουν καταγραφεί και αποτυπωθεί. Οι επανειλημμένες πυρκαγιές έδωσαν την ευκαιρία στους επιτήδειους να εκχερσώσουν τμήματα των καμένων περιοχών, να αλλοιώσουν τα δασικά χαρακτηριστικά τους και σε πρώτη φάση να τις μετατρέψουν σε γεωργική γη και σε οικόπεδα στη συνέχεια, στα οποία χτίστηκαν αυθαίρετα, που διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα, παράλληλα με τις αυθαίρετες κατοικίες που χτίστηκαν σε νόμιμα οικόπεδα.

Η πρακτική αυτή αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής των Μεσογείων, ένεκα της οποίας έχει χαρακτηριστεί η πιο «αυθαίρετη» περιοχή της χώρας, καθώς «φιλοξενεί» περίπου το 1/3 των αυθαιρέτων ανά την επικράτεια (Λουκάκης, 2001), και δεν αναχαιτίστηκε ούτε με τη θεσμοθέτηση της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Μεσογείων το 2003.

Η επιτρεπόμενη γεωργική χρήση, δημιουργεί κίνητρο για εικονικές γεωργικές καλλιέργειες, για περαιτέρω καταπατήσεις, εκχερσώσεις ακόμη και εμπρησμούς, εφ’ όσον η γη εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής, νόμιμης ή παράνομης.

Συνεπώς, ο αποχαρακτηρισμός εκτεταμένων περιοχών της Α’ Ζώνης και η μετατροπή τους σε γεωργική γη, ανοίγει το δρόμο για την οικοπεδοποίηση των αγρών και τη δημιουργία νέων αυθαίρετων οικισμών.

Αυθαίρετη δόμηση

Παρά τη σαφή πρόβλεψη του Π.Δ. του 2011 (άρθρο 5, παρ. 2) και την πάροδο εννέα χρόνων, ο συνολικός αριθμός των αυθαίρετων κτισμάτων, των περιφράξεων και των αυθαίρετων εργασιών στον ορεινό όγκο του Υμηττού δεν έχει καταγραφεί.

Αντιθέτως, δύο χρόνια αργότερα, με τον νόμο 4178/2013 τα παράνομα κτίσματα εξασφάλισαν δεκαετή αμνηστία!

Oι πρώην λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις» και νυν «οικιστικές συσπειρώσεις» στον Υμηττό, δηλαδή η δόμηση αυθαίρετων κατοικιών σε δασικούς χώρους, δεν έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα (ούτε με την παρούσα ΣΜΠΕ).

«Κλείνουμε κάθε παραθυράκι αυθαιρεσίας καθώς ακυρώνουμε κάθε δυνατότητα για ελαστικές ερμηνείες και επεκτάσεις των διαφόρων χρήσεων γης» δήλωσε στις 16/07/2020 ο κ. Χατζηδάκης.

Στην παρούσα μελέτη διατηρείται η πρόβλεψη του Π.Δ. του 2011 περί καταγραφής όλων των αυθαίρετων κτισμάτων, περιφράξεων και εργασιών που έχουν εκτελεστεί και που βρίσκονται εντός της Περιοχής Προστασίας, που όμως δεν προβλέπεται να υλοποιηθεί, αφού οι πολεοδομίες / υπηρεσίες δόμησης είναι υποστελεχωμένες, κυρώσεις δεν προβλέπονται και οι Δήμοι που ζήτησαν και πέτυχαν την ακύρωση του Π.Δ. δεν πρόκειται να την εφαρμόσουν.

Έτσι, με το νέο Π.Δ. προωθείται για άλλη μια φορά (μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος με το σχέδιο Σουφλιά και την πιο πρόσφατη απόπειρα νομιμοποίησης των «οικιστικών πυκνώσεων»), φανερά ή συγκεκαλυμμένα, η νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων και των παρανομιών που έχουν συντελεστεί μέχρι σήμερα, με την ανοχή όλων των κυβερνήσεων, της πλειονότητας των ΟΤΑ και των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ειδικά για τις οικιστικές συσπειρώσεις Χέρωμα, Σκάρπιζα και Κίτσι – Θήτι, οι οποίες εντάσσονται στη νέα ζώνη Στ’, προτείνεται η κατάρτιση ενός ενιαίου Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, με ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης, άγνωστους προς το παρόν (δεν υπάρχουν σαφείς κατευθύνσεις και στόχοι, όπως προβλέπεται από την Υ.Α 27022/2017 - ΦΕΚ 1976/Β/7-6-2017), που θα καθοριστούν μελλοντικά.

Σημειωτέον ότι η «οικιστική συσπείρωση» Κίτσι-Θήτι βρίσκεται εντός αρχαιολογικής ζώνης (Ζώνη Προστασίας Γ’) και προκειμένου ξεπεραστεί το «εμπόδιο» και να ενταχθεί στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, εξαιρείται ολόκληρη η έκταση από την αρχαιολογική ζώνη Γ’ και μεταφέρεται στην νέα ζώνη Στ’.

Μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή – Ιλισσίων

Δήλωσε επίσης ο κ. Χατζηδάκης στις 16/07/2020 : «επεκτείνουμε τον Πυρήνα των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισσίων κατά 445 στρέμματα». Η πραγματικότητα είναι ότι οι αδόμητοι χώροι της Πολυτεχνειούπολης και της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, συνολικού εμβαδού 456,13 στρεμμάτων, μεταφέρονται από τη Ζώνη Δ2 στη Ζώνη Δ1 των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισσίων (τροποποιήσεις 3.2, 3.3, 3.6, 3.7 & 3.11). Αδόμητοι χώροι που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι δασικές εκτάσεις και δεν θα μπορούσαν να «αξιοποιηθούν» για εμπορικές ή διοικητικές χρήσεις.

Ακριβώς αυτό είναι το «προπέτασμα καπνού» προκειμένου να «διασκεδαστούν» οι εντυπώσεις, να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις και να «νομιμοποιηθούν» όλες οι ασύμβατες χρήσεις στον πυρήνα του Πάρκου, που αποκτά «νησίδες» ζώνης Δ2 εντός της ζώνης Δ1, προκειμένου να διατηρηθεί το κτίριο του Μπάντμιντον και οι χρήσεις διοίκησης της ΕΠΟ, κ.λπ., αλλά και να προστεθούν και νέα κτίρια (νέο κτίριο ΕΥΠ) και χρήσεις (όπως η εγκατάσταση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο πρώην Κέντρο Ιππασίας με εκπρόθεσμη τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο), κατά παράβαση της απόφασης (υπ’ αριθ. 1970 του 2012) της Ολομέλειας του ΣτΕ και των προβλέψεων του Π.Δ. του 2011.

Το πολεοδομικό εργαλείο των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων για προγράμματα αστικής ανάπλασης και περιβαλλοντικής προστασίας, προτείνεται να χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή και Ιλισίων, σε δυσμενέστερη της υφιστάμενης κατεύθυνση, αλλοιώνοντας τον πυρήνα του Πάρκου, με όσα αναφέρονται ανωτέρω, και καταργώντας τα εργαλεία της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης (ΖΟΕ), του Σχεδίου Γενικής Διάταξης και των Πολεοδομικών Μελετών που προβλέπονταν στο Π.Δ. του 2011

Και η ανακοίνωση των συλλογικοτήτων του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΏΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (ΣΜΠΕ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΎ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ανάρτησε και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)για την προστασία του Υμηττού ορίζοντας ως προθεσμία για τη διατύπωση απόψεων επί της μελέτης την 15η Αυγούστου!!!!

Την πρώτη παρατήρηση που θα μπορούσε να κάνει κάποιος καταρχάς και σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι πάγια πολιτική της κυβέρνησης για τα πολύ σημαντικά θέματα του περιβάλλοντος είναι να παίρνει αποφάσεις και να ψηφίζει νόμους με όσο γίνεται λιγότερο διάλογο με τους πολίτες και τις συλλογικότητές τους. Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς το ότι θέτει σε διαβούλευση στην καρδιά του καλοκαιριού. μια ΣΜΠΕ που αφορά τον Υμηττό, τα δασικά συστήματα του οποίου επηρεάζουν καθοριστικά την καθημερινή ζωή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών του λεκανοπεδίου.

Θα θυμίσουμε εδώ ότι την ίδια τακτική ακολούθησε και στον περιβαλλοντοκτόνο νόμο 4685/2020, που ψήφισε πρόσφατα, παρά τις εντονότατες αντιδράσεις επιστημονικών φορέων, οικολογικών και γενικότερα κοινωνικών κινημάτων, σωματείων και πλήθους άλλων συλλογικοτήτων. Και στην περίπτωση αυτού του νόμου ο χρόνος της διαβούλευσης ορίστηκε στην περίοδο του lock down λόγω του κοροναϊού που ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε συνάντηση και συζήτηση γίνει

Όσον αφορά την ίδια τη μελέτη έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

α) Έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, η οποία, όπως φαίνεται, είναι σκόπιμη προκειμένου να στηριχθούν οι παράνομες “νομιμοποιήσεις” και στον προαναφερθέντα νόμου, 4685/2020.

β) Με τις ρυθμίσεις που προβλέπει ουσιαστικά νομιμοποιεί τις καταπατήσεις και γενικότερα τις αυθαιρεσίες που πραγματοποίησαν στον Υμηττό όχι μόνο ιδιώτες αλλά και φορείς όπως δήμοι, η εκκλησία, ΔΕΗ και άλλοι. Επιχειρείται, δηλαδή να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα κτίσματα, οικισμοί, νεκροταφεία κ.ά. Πολύ περισσότεροι μάλιστα που, όπως θα αναφέρουμε πιο κάτω, ουσιαστικά προετοιμάζει τη “νέα γενιά” καταπατητών, αυθαιρετούχων και εμπρηστών.

Συγκεκριμένα: 1. Η Ζώνη απόλυτης προστασίας της φύσης και των μνημείων (Α Ζώνη) που υπήρχε στο Π.Δ. του 2011, με βάση την ΣΜΠΕ, χωρίζεται σε δύο ζώνες, δηλαδή σε Ζώνη Α1 και Ζώνη Α2 και

στην Α2 επιτρέπονται γεωργικές χρήσεις και 2. Επιτρέπει τη δημιουργία γεωργικής γης σε μεγάλες εκτάσεις ακόμη και σε ορεινές τοποθεσίες, στις ζώνες Α2, Β και Γ, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι εδώ και δεκαετίες οι γεωργικές χρήσεις που χωροθετούνταν πολύ συχνά μετά από πυρκαγιές, μετατρέπονταν σε οικιστικές περιοχές

γ) Στην νέα Ζώνη Στ4 νομιμοποιούνται αυθαίρετες οικιστικές πυκνώσεις στους οικισμούς Σκάρπεζα και Κίτσι - Θήτι του Δήμου Κρωπίας και Χέρωμα του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με την ένταξή τους σε Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Χωρικά Σχέδια με την προηγούμενη ονομασία), που βρίσκονται σήμερα στη Ζώνη Α Απολύτου Προστασίας και παράλληλα είναι ενταγμένοι στο Δίκτυο Προστασίας Natura 2000. Ένας μάλιστα από αυτούς τους οικισμούς, το Κίτσι - Θήτι του Δήμου Κρωπίας περιλαμβάνει και αρχαιολογικό χώρο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρόμοια πρόταση για αυτού του είδους τη ρύθμιση έχει πρόσφατα απορρίψει το Σ.τ.Ε.

δ) Συνεχίζεται η διατήρηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), η οποία αναφέρεται ως προσωρινή, για τρία χρόνια. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση προς τους Δήμους για ένταξη σε προγράμματα εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων σταθμών μεταφόρτωσης που σημαίνει ότι θα είναι μόνιμη η διατήρηση των σταθμών. Αίτηση για ένταξη σε ένα τέτοιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έχει κάνει ήδη ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού.

Με δεδομένο μάλιστα ότι στις 31/7/2020, όπως καταγγέλλουν συλλογικότητες και κινήματα της Δυτικής Αττικής, ολοκληρώθηκε η ανάθεση στα εργολαβικά σχήματα ΗΛΕΚΤΩΡ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ της Νέας Χωματερής στη Φυλή, που αποφασίσθηκε την 1/8/2019 από τη διοίκηση της κ. Δούρου, είναι κατανοητό ότι με τη ΣΜΠΕ προβλέπεται η μονιμοποίηση των σταθμών μεταφόρτωσης στον Υμηττό και το χρονικό διάστημα των τριών χρόνων προσωρινής παραμονής μπαίνει για να ξεπερασθούν τα εμπόδια του Σ.τ.Ε.

Ειδικά μάλιστα για το Δήμο Βάρης-Βούλας -Βουλιαγμένης προβλέπεται η δημιουργία και χώρου διαχείρισης απορριμμάτων, για 60 χρόνια, μέσα στο χώρο της Σχολής Ευελπίδων και μάλιστα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή, με τη μεταφορά “όλων των εγκαταστάσεων που έχει ο υφιστάμενος Σταθμός Μεταφόρτωσης της Βάρης και να κατασκευαστεί με τελευταία τεχνολογία χώρος διαχείρισης απορριμμάτων”, χωρίς να είναι συγκεκριμένο τι είδους διαχείριση.

Εμείς θεωρούμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι πρωταρχική ανάγκη τόσο για τη ζωή όλων των πολιτών σήμερα όσο, πολύ περισσότερο για τη ζωή των παιδιών μας στο μέλλον. Ιδιαίτερα μάλιστα η προστασία και η διεύρυνση των δασικών εκτάσεων και γενικότερα των χώρων πράσινου οι χώροι πράσινου έχει άμεση σχέση όχι μόνο με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και με την πανδημία που ζούμε στις ημέρες μας

Και επειδή κρίνουμε ότι η ΣΜΠΕ κινείται σε πιο αρνητική για το περιβάλλον κατεύθυνση σε σχέση με το καταργούμενο Προεδρικό Διάταγμα προτείνουμε την απόσυρσή της.

Ειδικότερα για τα δύο σημαντικά θέματα που αφορούν το Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, δηλαδή το Χέρωμα και τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων προτείνουμε:

-Για τις υπό ένταξη στο στα νέα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια περιοχές που βρίσκονται στην Α’ Ζώνη Απόλυτης Προστασίας, δηλαδή τη Σκάρπεζα και το Κίτσι - Θήτι του Δήμου Κρωπίας και Χέρωμα του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης θεωρούμε δίκαια τα αιτήματα των κατοίκων για σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, για δίκτυο φωτισμού και άλλες υποδομές που εξασφαλίζουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και προτείνουμε τη σύνταξη μιας ειδικής μελέτης για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, στα πλαίσια βέβαια της νομιμότητας και της προβλεπόμενης από τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε προστασίας του περιβάλλοντος, κάτι που είναι σε όφελος και των ίδιων των κατοίκων.

-Για τη διαχείριση των απορριμμάτων, επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας για την υιοθέτηση της οποίας εδώ και πολλά χρόνια αγωνιζόμαστε και που συνοπτικά είναι:

Διαχείριση των απορριμμάτων ανά δήμο με μείωση του όγκου των απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΛΤΩΝ ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

-ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

-ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" ΒΟΥΛΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΒΟΥΛΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου